Zavod za opću patologiju i patološku anatomijuPročelnik
Prof. dr. sc. Elvira Mustać, redoviti profesor
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
 
Zavod za opću patologiju i patološku anatomiju
Medicinski fakultet u Rijeci, Braće Branchetta 20, 51000 Rijeka 
tel: +385 (0)51 325 803, fax: +385 (0)51 325 810
 
Tajnica 
Sandra Ključarić
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
 
Studenti se primaju: 
Tajništvo, PON - PET: 14:00 - 16:00
 

 
STRUČNA DJELATNOST ZAVODA ZA OPĆU PATOLOGIJU I PATOLOŠKU ANATOMIJU

LABORATORIJI ZAVODA

BIOBANKA TransMedRi
 


Zavod za opću patologiju i patološku anatomiju Medicinskog fakulteta u Rijeci, razvio se iz prosekture Opće bolnice "Braće dr. Sobol", kojom je od 1952. stručno rukovodio dr. Dušan Mohorovičić. Nastavni rad u Zavodu započeo je 1958., tri godine nakon osnivanja Medicinskog fakulteta u Rijeci, izborom dr. Zvonimira Kopača za redovitog profesora i predstojnika. Osobitim zalaganjem prof. dr. Z. Kopača, godine 1963., izgrađena je nova zgrada, prvi takav objekt u Hrvatskoj namijenjen razvoju struke, znanosti i izobrazbe studenata. Nakon prerane smrti prof. Zvonimira Kopača godine 1965., predstojnik Zavoda postaje doc. dr. Dušan Mohorovičić koji na toj funkciji ostaje do odlaska u mirovinu godine 1988. U dvogodišnjem razdoblju (1988. - 1990.), za v.d. predstojnika Zavoda izabran je dr. sc. Josip Sabolić. Nakon njegova odlaska godine 1991., na to mjesto dolazi doc. dr. sc. Nives Jonjić koja je izabrana za pročelnicu Katedre i koja tu dužnost obavlja do 2018. godine. S 01. listopada 2018. godine funkciju  v.d. pročelnice Katedre obavlja prof. dr. sc. Elvira Mustać.
 

 

Djelatnici i suradnici 
 
Predstojnica: 
Prof. dr. sc. Elvira Mustać, dr.med., redoviti profesor - trajno, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
 
Nives Jonjić, dr. med., Profesor Emeritus, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.   
 
Prof. dr. sc. Dražen Kovač, dr.med., redoviti profesor - trajno, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  
Prof. dr. sc. Gordana Zamolo, dr.med., redoviti profesor - trajno, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  
Prof. dr. sc. Ksenija Jurinović, dr.med., redoviti profesor-trajno, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  
Prof.dr.sc. Senija Eminović, dr.med., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  
Prof.dr.sc. Sanja Štifter, dr.med., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  
Izv. prof. dr. sc. Gordana Đorđević, dr.med., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  
Doc. dr. sc. Ita Hadžisejdić, dr.med., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  
Doc. dr. sc. Dora Fučkar Čupić, dr.med., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  
Doc. dr. sc. Koviljka Matušan Ilijaš, dr.med.,  e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
Doc. dr. sc. Andrea Dekanić, dr.med.,  e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  
Doc. dr. sc. Emina Babarović, dr.med., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  
Doc. dr. sc. Manuela Avirović, dr.med., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  
Doc.dr. sc. Danijela Vrdoljak-Mozetič, dr.med., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
Dr. sc. Irena Seili-Bekafigo, dr. med., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.,  naslovni poslijedoktorand 
Dr.sc. Snježana Štemberger-Papić, dr.med., naslovni poslijedoktorand 
Dr. sc.  Koraljka Rajković Molek, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.,  naslovni poslijedoktorand 
Dr. sc.  Christoph Štemberger, dr. med., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., naslovni poslijedoktorand 
Dr.sc. Roberta Rubeša-Mihaljević, dr. med., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., naslovni asistent 
Anita Savić Vuković, dr. med., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., naslovni asistent 
Leo Kovač, dr. med., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., naslovni asistent  
Sandra Ključarić, oec., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  
Helga Frketić, med. lab. ing., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  
Ozren Štanfel, med. lab. ing., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  
Jasmina Zuzzi Janjetić, med. lab. ing., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  
Sanjin Čop, med. lab. ing., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  
Dubravka Rendulić, viši laborant, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  
Brigita Tomić , lab., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  
Ankica Brajenić, lab., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  
Irena Cuculić, lab., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  
Larisa Matahlija, lab., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  
Renata Grabar,  lab., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  
Eda Knapić,  lab., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
Tihomila Bušić, lab., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
Mileda Karneluti,  lab., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  
Jadranka Simčić,  lab, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  
Tanja Kovačević, lab., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  
Tatjana Turza, lab., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  
Marica Josipović, pomoćni lab., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  
Smiljana Mavrinac, administrativna tajnica, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  
Barbara Blažević, administrativna tajnica, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  
Mirjana Sviličić, pomoćna tehnička djelatnica pri obdukciji: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  Nastavna aktivnost:
 
Katedra za opću patologiju i patološku anatomiju od početka rada Zavoda održava nastavu za studente Medicine, a od 1973. godine i za studente Dentalne medicine. Otvaranjem većeg broja stručnih studija, Zavod se uključuje u nastavu i za te studente kao što se uključuje i u poslijediplomskoj nastavi, kako na doktorskim tako i na specijalističkim studijima.
Nastava se odvija s malim grupama studenata što osigurava kvalitetno izvođenje praktične nastave. Također, u cilju olakšanog savladavanja gradiva iz kolegija Patologija, koristi se bogata zbirka patohistoloških i patoanatomskih preparata koji su sakupljani dugogodišnjim naporima nastavnika i suradnika Zavoda. Originalna zbirka makroskopskih preparata može se razgledati u muzeju Zavoda kao i u Atlasu iz patologije (na stranici Zavoda http://mikromed.uniri.hr).
Razvoj suvremenih tehnologija obvezuje nastavnike Zavoda na uvođenje novih oblika nastave. Tako je nabavkom skenera omogućena priprema zbirke patohistoloških preparata u vidu Virtualne patologije koja je dostupna na internetskim stranicama Zavoda (http://mikromed.uniri.hr).
Nove spoznaje, posebno u grani medicine kao što su molekularni mehanizmi u nastanku bolesti, predaje na Katedri za opću patologiju i patološku anatomiju stručno osposobljen kadar Laboratorija za molekularnu dijagnostiku, koji djeluje u okviru Zavoda.
U nastavne svrhe primjenjuje se i elektronski mikroskop, čiji Laboratorij za elektronsku mikroskopiju, također, djeluje u okviru Zavoda. Studenti spoznaju značaj ultrastrukturne analize u dijagnozi nediferenciranih tumora te drugih bolesnih stanja, kao npr. glomerulopatija, što katkad ima ključnu ulogu u konačnoj dijagnozi.Nastavni programi :
 
INTEGRIRANI PREDDIPLOMSKI I DIPLOMSKI SVEUČILIŠNI STUDIJ MEDICINA:
Kolegij (redovni): Patologija, voditeljica: prof. dr. sc. Elvira Mustać
Kolegij (izborni): Prekanceroze u dojci, voditeljica: prof. dr. sc. Elvira Mustać
Kolegij (izborni): Melanom kože, voditeljica: prof. dr. sc. Gordana Zamolo
Kolegij (izborni): Humani papiloma virus i preneoplastične i neoplastične promjene vrata maternice, voditeljica: prof. dr. sc. Senija Eminović
Kolegij (izborni): Patologija posteljice, voditeljica: prof.. dr. sc. Sanja Štifter
Kolegij (izborni): Molekularne metode u hematopatologiji, voditeljica: doc. dr. sc. Ita Hadžisejdić
 Kolegij (izborni): Patogeneza i molekularna patologija ginekoloških malignih bolesti i njihov klinički značaj, voditeljica: doc. dr. sc. Emina Babarović
 
INTEGRIRANI PREDDIPLOMSKI I DIPLOMSKI SVEUČILIŠNI STUDIJ DENTALNE MEDICINE:
Kolegij (redovni): Patologija, voditeljica: doc. dr. sc. Andrea Dekanić
 
PREDDIPLOMSKI SVEUČILIŠNI STUDIJ DENTALNA HIGIJENA:
Kolegij (redovni): Patologija usne šupljine, voditeljica: prof. dr. sc. Ksenija Jurinović
 
POSLIJEDIPLOMSKI DOKTORSKI STUDIJ BIOMEDICINA:
Modul 20: Biologija tumora i malignih bolesti, voditeljica: prof. dr. sc. Elvira Mustać
Kolegij (izborni): Neoplazme dojke, voditeljica: prof. dr. sc. Elvira Mustać, suradnice: prof. dr. sc. Gordana Zamolo, izv. prof. dr. sc. Gordana Đorđević
Kolegij (izborni): Novije metode u dijagnostici tumora kože, voditeljica: prof. dr. sc. Gordana Zamolo, suradnica: prof. dr. sc. Elvira Mustać
 
 
.