Katedra za medicinsku biologiju i genetikuPročelnik
Prof. dr. sc. Saša Ostojić, dr.med., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
Tajnica
Jasna Glažar, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 
Uredovno vrijeme Kancelarije Zavoda/Katedre za studente:  PON-SRI  11.00 – 13.00
 
Zavod za medicinsku biologiju i genetiku
Medicinski fakultet u Rijeci, Braće Branchetta 20, 51000 Rijeka
tel: +385 (0)51 651 131,  fax: +385 (0)51 678 896
 

STRUČNA DJELATNOST ZAVODA ZA  MEDICINSKU BIOLOGIJU I GENETIKU'Katedra/Zavod za biologiju' osnovani su 1957. godine kada je započela i nastava iz kolegija 'Biologija' za studente medicine. 
Prvi predstojnik bio je prof.dr.sc. Stjepan Urban koji je sa svojim suradnicama, tada asistenticama, postavio temelje nastavnom, znanstvenom i stručnom radu. Bile su to dr. sc. Vera Tomašić, dr. sc. Ivanka Kovač i dr. sc. Milena Kružić koje su kasnije i vodile Zavod/Katedru. Jedno vrijeme pročelnikom je bio i prof. dr. sc. Čedomil Lucu. Od 1992.do 2017. godine Katedru/Zavod vodio je prof. dr. sc. Miljenko Kapović, koji je odlaskom u mirovinu izabran u počasno zvanje 'professor emeritus' Sveučilišta u Rijeci. Od 2017.g. na čelo Zavoda/Katedre izabran je prof. dr. sc. Saša Ostojić. 
Zavod/Katedra dva su puta u svojoj povijesti mijenjali naziv. Inicijativom tadašnjeg Pročelnika, prof. dr. sc. Miljenka Kapovića, 2004. godine prvi je puta promijenjen naziv u 'Zavod za biologiju i medicinsku genetiku', dok je inicijativom novog Pročelnika, prof. dr. sc. Saše Ostojića, 2018. godine naziv promijenjen u 'Zavod/Katedra za medicinsku biologiju i genetiku'. Osim Pročelnika danas su djelatnici Katedre/Zavoda prof. dr. sc. Bojana Brajenović-Milić, prof. dr. sc. Smiljana Ristić, prof. dr. sc. Alena Buretić-Tomljanović, prof. dr. sc. Anđelka Radojčić Badovinac, izv. prof. dr. sc. Nada Starčević Čizmarević, doc. dr. sc. Jadranka Vraneković , doc. dr. sc. Nina Pereza, doc .dr. sc Sanja Dević Pavlić, dr. sc. Anita Barišić te Tea Mladenić. Pri Katedri su od akademske godine 2017./2018. i nasl. prof. dr. sc. Dragan Primorac, kao i gost prof. dr. sc. Borut Peterlin. Tehničko su osoblje pri Zavodu/Katedri - Davorka Miškulin, Goranka Brkljača, Željka Superina i Ivana Pleša, dok je tajnica Jasna Glažar. 
Danas se pri 'Katedri za medicinsku biologiju i genetiku' organizira nastava za studij medicine kroz kolegije 'Medicinska biologija' čiji je voditelj prof. dr. sc. Saša Ostojić te istovrsni predmet 'Medical biology' na studiju medicine na engleskom jeziku kojem je voditeljica prof. dr. sc. Alena Buretić-Tomljanović , kao i kolegij 'Medicinska genetika' kojeg vodi doc.dr.sc Nina Pereza. Za studij dentalne medicine voditeljica prof. dr. sc. Alena Buretić-Tomljanović organizira kolegij  'Stanična biologija s genetikom', za studij sanitarno inženjerstvo prof. dr. sc. Bojana Brajenović-Milić  vodi kolegij 'Biologija', a 'Opću ekologiju' doc. dr. sc. Jadranka Vraneković, te prof. dr. sc. Smiljana Ristić, koja je voditeljica kolegija 'Higijena tla'. Prof. dr. sc. Saša Ostojić je voditelj kolegija 'Stanična i molekularna biologija' za studente sveučilišnog studija na Biotehnologiji.
 
Svi djelatnici u znanstveno-nastavnom zvanju  sa svojim suradnicima uključeni su u izvođenje poslijediplomske nastave na doktorskom studiju 'Biomedicina' te specijalističkoj poslijediplomskoj edukaciji iz medicine razvojne dobi te obiteljske medicine. Nastavnici Katedre vode niz izbornih kolegija za sve studijske programe: za kolegije 'Klinička genetika' i 'Genetički čimbenici u etiologiji učestalih spontanih pobačaja' voditelj je prof. dr. sc. Saša Ostojić, za kolegij 'Prenatalna dijagnostika' voditelj je prof. dr. sc. Bojana Brajenović-Milić, za kolegij 'Odstupanja od Mendelovih zakona nasljeđivanja' voditelj je prof. dr. sc. Smiljana Ristić, za kolegije 'Medicinska citogenetika u praksi' i 'Antropometrija' voditelj je prof. dr. sc. Alena Buretić-Tomljanović, za kolegij 'Geni i okoliš u razvoju bolesti' voditelj je izv. prof. dr. sc. Nada Starčević Čizmarević, za kolegij 'Komparativna citogenetika' voditeljica je doc. dr. sc. Jadranka Vraneković, za kolegij 'Otrovne biljke i životinje našeg kraja' voditelj je doc. dr. sc. Sergej Nadalin, a izborni kolegij 'Pomorska i hiperbarična medicina' vodi prof. emeritus Miljenko Kapović.
 


DJELATNICI:
 
Pročelnik
Prof.dr.sc. Saša Ostojić, dr.med., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
 
Prof. dr. sc. Bojana Brajenović-Milić, dipl.ing., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
Prof. dr. sc. Anđelka Radojčić Badovinac, dr.med., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. , Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
Prof. dr. sc. Smiljana Ristić, dipl.ing., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
Prof. dr. sc. Alena Buretić-Tomljanović, dipl.ing., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
Izv.prof. dr. sc. Nada Starčević Čizmarević, dipl.ing.sanit., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  
Doc.dr.sc. Jadranka Vraneković, prof., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
Doc.dr.sc. Nina Pereza, dr.med.,  e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
Doc.dr.sc. Sanja Dević Pavlić, dipl.sanit.ing., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  
Dr.sc. Anita Barišić, dr.med., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
Tea Mladenić, mag.biotech.in med., e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
Nasl.prof.dr.sc. Dragan Primorac, dr.med.
Prof.dr.sc. Borut Peterlin, dr.med., gostujući profesor
Davorka Miškulin, laborantica
Goranka Brkljača, laborantica
Željka Superina, viša laborantica
Ivana Pleša, viša laborantica, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
Jasna Glažar, tajnica Katedre/Zavoda, e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
 


ZNANSTVENA DJELATNOST ZAVODA ZA MEDICINSKU BIOLOGIJU I GENETIKU
 
Aktivni projekti:
 
Znanstvene potpore Sveučilišta u Rijeci (2019. – 2022.): 
 
1. Genetički i epigenetički čimbenici u etiologiji ponavljajućih spontanih pobačaja i spontanih prijevremenih poroda. Voditelj projekta: prof. dr. sc. Saša Ostojić
2. Farmakogenetika multiple skleroze: odgovor na imunomodulacijsku terapiju. Voditelj projekta: izv. prof. dr. sc. Nada Starčević Čizmarević
3. Epigenetički i genetički čimbenici u etiologiji prirođenih srčanih grešaka u osoba sa sindromom Down. Voditelj projekta: doc. dr. sc. Jadranka Vraneković
4. Genetički i biokemijski biljezi metabolizma membranskih fosfolipida i masnih kiselina kao predskazatelji odgovora na antipsihotičnu terapiju u bolesnika s psihotičnom epizodom. Voditelj projekta: doc. dr. sc. Sergej Nadalin


 
Projekti Medicinskog fakulteta u Rijeci:
 
1. prof. dr. sc. Bojana Brajenović-Milić: TransMedRi biobanka uzoraka u sklopu istraživanja spontanih i medicinski indiciranih pobačaja
 
Stručni rad Zavoda započeo je još u doba njegovog osnutka, kada je dr.sc. Vera Tomašić  1965. godine uvela metodu kariotipizacije humanih stanica i utemeljila rad Laboratorija za citogenetiku. Danas pri Zavodu, osim  laboratorija za citogenetiku kojeg je niz godina vodila prof.dr.sc. Bojana Brajenović-Milić, a od listopada 2017. doc. Jadranka Vraneković, djeluje i laboratorij za molekularnu genetiku za čiji rad je odgovorna prof.dr.sc. Smiljana Ristić. Laboratorij za citogenetiku je od 2008. godine uključen u program vanjske kontrole kvalitete rada (Cytogenetic European Qality Assessment).
 
Djelatnici Katedre  su se usavršavali u brojnim međunarodno priznatim, domaćim i inozemnim, znanstvenim ustanovama, kao što su: Zavod za patologiju Sveučilišta u Pittsburgu, Institut INSERM-a za biologiju reprodukcije u Parizu, Sveučilište u  Udinama, Institut za genetiku na Siciliji, Institut za molekularnu genetiku Sveučilišta u Mainzu, Institut „Ruđer Bošković“ u Zagrebu, Institut za medicinsku genetiku KBC Ljubljana, Institut za nuklearne nauke  „Vinča“. Trenutno je doc. dr. sc. Ivana Babić Božović na specijalizaciji iz kliničke genetike (Klinični inštitut za medicinsko genetiko/Univerzitetni klinični center Ljubljana) u Ljubljani. 
 
Djelatnici Katedre aktivno sudjeluju u radu fakultetskih tijela i povjerenstava  te uređuju znanstveno-stručni časopis „Medicina fluminensis“ . 
 
Članstva u fakultetskim tijelima i druge funkcije u proteklom petogodišnjem razdoblju:
 
Prof. dr. sc. Saša Ostojić: prodekan za razvojne programe i studij Sanitarno inženjerstvo (2014. – danas)
 
Izv. prof. dr. sc. Nada Starčević Čizmarević: voditeljica studija Sanitarno inženjerstvo 2014. – danas)
 
Prof. dr.sc. Alena Buretić-Tomljanović: predsjednica Povjerenstva za znanstvenoistraživačku djelatnost (2014. – danas)
 
Prof. dr. sc. Saša Ostojić: glavni i odgovorni urednik znanstveno-stručnog časopisa „Medicina Fluminensis“, glasila hrvatskog liječničkog zbora, Podružnica Rijeka i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci (2008. – danas)
 
Doc. dr. sc. Nina Pereza: izvršna urednica znanstveno-stručnog časopisa „Medicina Fluminensis“, glasila hrvatskog liječničkog zbora, Podružnica Rijeka i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci (2014. – danas)
 
Prof. dr. sc. Smiljana Ristić i doc. dr. sc. Nina Pereza sudjeluju u radu fakultetskih povjerenstava.
 


Značajne znanstvene publikacije u proteklom petogodišnjem razdoblju:
 
Babic Božovic I, Stankovic A, Živkovic M, Vranekovic J, Mahulja-Stamenkovic V, Brajenovic -Milic B (2019) Maternal LINE-1 DNA Methylation and Congenital Heart Defects in Down Syndrome. Front. Genet. 10:41. doi: 10.3389/fgene.2019.00041
 
Tariq Zaman, Ingo Helbig, Ivana Babić Božović, Suzanne D DeBrosse, A Christina Bergqvist, Kimberly Wallis, Livija Medne, Aleš Maver, Borut Peterlin, Katherine L Helbig, Xiaohong Zhang, Ethan M Goldberg. Mutations in SCN3A cause early infantile epileptic encephalopathy
Annals of neurology - 2018.
 
Lavtar P, Rudolf G, Maver A, Hodžić A, Starčević Čizmarević N, Živković M, Šega Jazbec S, Klemenc Ketiš Z, Kapović M, Dinčić E, Raičević R, Sepčić J, Lovrečić L, Stanković A, Ristić S, Peterlin B. Association of circadian rhythm genes ARNTL/BMAL1 and CLOCK with multiple sclerosis. PLoS One. 2018;11;13(1):e0190601. doi: 10.1371/journal.pone.0190601
 
Sergej Nadalin, Jelena Rebić, Klementina Ružić, Alena Buretić-Tomljanović. The relationship between components of metabolic syndrome and disease onset in patients with schizophrenia. Schizophrenia Research - 2018. https://www.schres-journal.com/article/S0920-9964(18)30298-6/fulltext
 
Barišić A, Pereza N, Hodžić A, Ostojić S, Peterlin B. A Single Nucleotide Polymorphism of DNA methyltransferase 3B gene is a risk factor for recurrent spontaneous abortion. Am J Reprod Immunol - 2017.
 
Brajenović-Milić, Bojana; Martinac Dorčić, Tamara. Men’s knowledge about maternal serum screening for Down syndrome and their attitude toward amniocentesis. Journal of Genetic Counseling, 26 (2017), 141-149 doi:10.1007/s10897-016-9989-y
 
Giacometti Jasminka, Buretić-Tomljanović Alena. Peptidomics as a tool for characterizing bioactive milk peptides. Food Chemistry 2017; 230: 91-98.
 
Nadalin, Sergej, Buretić-Tomljanović, Alena. An association between PLA2G6 and PLA2G4C gene polymorphisms and schizophrenia risk and illness severity in a Croatian population.
Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 2017;121:57-59. 121 57-59.
 
Pereza Nina, Ostojić Saša, Kapović Miljenko, Peterlin Borut. Systematic review and meta-analysis of genetic association studies in idiopathic recurrent spontaneous abortion. Fertility and sterility 2017;107:150-9.
 
Maver A, Lavtar P, Ristić S, Stopinšek S, Simčič S, Hočevar K, Sepčić J, Drulović J, Pekmezović T, Novaković I, Alenka H, Rudolf G, Šega S, Starčević-Čizmarević N, Palandačić A, Zamolo G, Kapović M, Likar T, Peterlin B. Identification of rare genetic variation of NLRP1 gene in
familial multiple sclerosis. Sci Rep. 2017;7(1):3715-23.
 
Ristić S, Starčević Čizmarević N, Lavtar P, Lovrečić L, Perković O, Sepčić J, Šega Jazbec S, Kapović M, Peterlin B. Angiotensin-converting enzyme insertion/deletion gene polymorphism and interferon-treatment response in multiple sclerosis patients: a preliminary report.
Pharmacogenet Genomics. 2017;27(6):232-5.
 
Barišić A, Pereza N, Hodžić A, Kapović M, Peterlin B, Ostojić S. Functional single nucleotide polymorphisms of matrix metalloproteinase 7 and 12 genes in idiopathic recurrent spontaneous abortion. J Assist Reprod Genet - 2016.
 
Babić, Božović I; Stanković, A; Živković, M; Vraneković, J; Kapović, M; Brajenović-Milić, B;
Altered LINE-1 Methylation in Mothers of Children with Down Syndrome. PloS one 10 e0127423-e0127423 - 2015.
 
Godfrey Essien Etokebe, Shanbeh Zienolddiny, Zeljko Kupanovac, Morten Enersen, Sanja Balen, Veljko Flego, Ljiljana Bulat-Kardum, Anđelka Radojčić-Badovinac, Vidar Skaug, Per Bakke, Aage Haugen, Zlatko Dembic: Association of the FAM46A Gene VNTRs and BAG6 rs3117582 SNP with Non Small Cell Lung Cancer (NSCLC) in Croatian and Norwegian Populations. PLos One – 2015.
 
Gašparović I, Čizmarević NS, Lovrečić L, Perković O, Lavtar P, Sepčić J, Jazbec SŠ, Kapović M, Peterlin B, Ristić S. MMP-2 -1575G/A polymorphism modifies the onset of optic neuritis as a first presenting symptom in MS? J Neuroimmunol. 2015;286:13-5. doi:10.1016/j.jneuroim.2015.06.014.
 
Pereza Nina, Črnjar Ksenija, Buretić-Tomljanović Alena, Volk Marija, Kapović Miljenko, Peterlin Borut, Ostojić Saša. Y chromosome azoospermia factor region microdeletions are not associated with idiopathic recurrent spontaneous abortion in Slovenian population: association study and literature review. Fertility and sterility 2013;99:1663-7.
 

 
Nagrade u proteklom razdoblju:
 
Prof. dr. sc. Bojana Brajenović-Milić: Zlatna plaketa "Grb grada Rijeke" za 25 godina vođenja i unapređenja rada citogenetičkog laboratorija Medicinskog fakulteta u Rijeci za potrebe prenatalne i postnatalne dijagnostike (2014.)
 
Prof. dr. sc. Saša Ostojić: Državna nagrada za pedagoški rad Republike Hrvatske - 'Ivan Filipović' (kategorija: Godišnja nagrada za područje visokog školstva) (2014)
 
Dr. sc. Nina Pereza: nagrada za najbolju mladu znanstvenicu Medicinskog fakulteta u Rijeci za temeljne medicinske znanosti (2013.)
 
Doc. dr. sc. Ivana Babić-Božović: Nagrada za najbolje izlaganje mladog znanstvenika na simpoziju Dani humane genetike "Prof.dr.sc. Liljane Zergollern-Čupak" (2013.)
 
 

Cjenik usluga po pretragama.pdf

 
.