PREHLADA ILI GRIPA? Reci NE antibioticima!

Informirajte se o ispravnoj uporabi antimikrobnih lijekova

ODGOVORI

Što su virusne infekcije?

Virusne infekcije su najčešće zarazne bolesti u populaciji. Virusi su uzrok prehlade, gripe, većine grlobolja, upala sinusa i kašlja. Proljev i povraćanje su često posljedica virusne infekcije crijeva. Zdrav imunološki sustav može se sam obraniti od takvih bolesti, bez upotrebe lijekova. Antibiotik kod virusnih bolesti ne pomaže, jer ne djeluje na viruse. Antibiotik djeluje SAMO na bakterije.

Što učiniti ako imam virozu?

Simptomi viroze (grlobolja, kašalj, povišena temperatura, curenje iz nosa) mogu trajati nekoliko dana. Savjetuju se postupci i lijekovi za ublažavanje simptoma:

  • mirovanje
  • uzimanje dosta tekućine
  • snižavanje temperature prirodnim metodama ili lijekovima koji sadrže paracetamol
  • pastile za grlobolju
  • kapi za nos
    itd.
Prehlada

Prehlada je blaža infekcija nosa i grla, koja traje najviše tjedan dana, a uzrokuju je virusi. To je najučestalija zarazna bolest u svijetu, a posebno je česta tijekom jesenskih i zimskih mjeseci. Kod odraslih se javlja prosječno 2-3 puta godišnje, a kod djece i do desetak puta godišnje. Virusi prehlade prenose se kapljicama koje u okolinu dospijevaju kašljem, kihanjem ili govorom. U organizam ulaze udisanjem ili preko sluznice nosa ili grla.

Simptomi prehlade

Simptomi prehlade su hunjavica, začepljen nos, kihanje, grlobolja i kašalj, ponekad i blago povišena tjelesna temperatura. Sekret iz nosa je u početku vodenast, a nakon par dana postaje zamućen i/ili gnojan. Kašalj je obično suh, ali s vremenom se može javiti iskašljaj. Simptomi se javljaju nekoliko dana nakon kontakta sa virusom, a traju 5 do 7 dana, najdulje do 10 dana.

Komplikacije prehlade

Komplikacije prehlade su rijetke u inače zdravih ljudi. Rijetko se prehlada može zakomplicirati bakterijskom infekcijom srednjeg uha, sinusa ili bronha. Na komplikaciju prehlade upućuje pojava visoke temperature sa zimicom ili tresavicom, jak kašalj s gnojnim iskašljajem, bol lica u području sinusa, te je u tom slučaju potrebno obratiti se liječniku.

VAŽNO: Uzimanje antibiotika neće spriječiti eventualne komplikacije prehlade!

Liječenje prehlade

Ne postoji specifičan lijek za prehladu. Budući da se radi o virusnoj bolesti, uzimanje antibiotika nema učinka na intenzitet simptoma ni trajanje bolesti. U liječenju se primjenjuju lijekovi i postupci koji ublažavaju simptome prehlade i time ubrzavaju ozdravljenje (vidi Liječenje viroza).

Gripa

Gripa (influenca) je zarazna bolest dišnog sustava uzrokovana virusom influence. Epidemija gripe javlja se najčešće zimi. Virusi se prenose kapljičnim putem: kihanjem, kašljanjem, govorom (ulaskom kapljica izravno u nos ili usta osoba koje se nađu u blizini oboljelog od gripe) ili indirektnim kontaktom, kada kapljice koje sadrže virus dođu na ruke, maramice i posljedično na ostale površine. Inkubacija traje 1 do 5 dana, no osobe su zarazne već 1 dan prije izbijanja simptoma te 4 do 7 dana nakon početka bolesti. Gripa je ozbiljnija bolest od prehlade, komplikacije su češće, a naročito može biti opasna za ljude starije dobi ili osobe s kroničnim bolestima ili slabijim imunološkim sustavom.

Simptomi gripe

Gripa najčešće nastupa naglo, pojavom općih simptoma: povišena tjelesna temperatura (iznad 38°C) praćena zimicom i tresavicom, bolovi u mišićima i zglobovima, opća slabost i malaksalost, glavobolja. Simptomi upale dišnog sustava (grlobolja, kašalj) obično se javljaju kasnije i duže traju. Simptomi traju otprilike tjedan dana, no kašalj može potrajati i duže.

Komplikacije gripe

U nekim slučajevima bolest poprima teži oblik, najčešće kao virusna upala pluća ili se zakomplicira bakterijskom infekcijom uha ili sinusa. Komplikacije gripe očituju se i kroz pogoršanje dotadašnje kronične bolesti, naročito kod srčanih ili plućnih bolesnika, kao i oboljelih od šećerne bolesti (dijabetičara). Iako se komplikacije gripe mogu dogoditi kod svake oboljele osobe, one se češće javljaju kod osoba s povećanim rizikom: stariji, kronični bolesnici, oboljeli od karcinoma, transplantirane osobe i ostali bolesnici s oslabljelim imunološkim sustavom.

VAŽNO: Uzimanje antibiotika neće spriječiti eventualne komplikacije gripe!

Kako se zaštititi od gripe

Za zaštitu od gripe bitno je redovito pranje ruku, pokrivanje nosa i ustiju prilikom kihanja i kašljanja, korištenje maramica i pravilno odlaganje iskorištenih maramica. Savjetuje se redovito provjetravanje prostorija te učestalo čišćenje predmeta koji često dolaze u doticaj s rukama ( kvake, telefonske slušalice, špine, tipkovnice i slično). Najučinkovitiji način zaštite protiv gripe je cijepljenje. Zaštita protiv gripe postiže se dva tjedna nakon cijepljenja i traje samo jednu sezonu (godinu). Cijepljenje se provodi jednom dozom cjepiva koje se aplicira u mišić nadlaktice. Cjepljenje se preporučuje osobama starijim od 65 godina te osobama oboljelim od kroničnih bolesti kod kojih gripa može izazvati ozbiljne komplikacije (kronični plućni i srčani bolesnici, dijabetičari , bubrežni bolesnici, transplantirane osobe i ostali).

Liječenje gripe

Budući da se radi o virusnoj bolesti, uzimanje antibiotika nema učinka na intenzitet simptoma ni trajanje bolesti. U liječenju se primjenjuju lijekovi i postupci koji ublažavaju simptome prehlade i time ubrzavaju ozdravljenje (vidi Liječenje viroza).

Upala grla

Pod pojmom upale grla podrazumijevamo tri različite vrste bolesti: upale ždrijela (faringitis), upalu krajnika (tonzilitis) i upalu grkljana i glasnica (laringitis). To su vrlo česte bolesti koje se najviše javljaju u hladnijem dijelu godine, mada se mogu javiti i u ljetno doba. Upala ždrijela obično se manifestira bolom i peckanjem u grlu, otežanim gutanjem, kašljem, a ponekad i povišenom temperaturom.

Upala krajnika (tonzilitis) počinje jakom grloboljom, povišenom tjelesnom temperaturom i teškim gutanjem. U težim slučajevima može se javiti otežano disanje i promjena boje glasa. Laringitis je upala glasnica u grkljanu koju, prije svega, karakterizira promuklost. Obično se radi o laganoj bolesti koja prolazi za manje od sedam dana. Osim promuklosti, javlja se grlobolja, suhi kašalj, otežano gutanje i eventualno povišena temperatura. Ponekad se promuklost može nastaviti tjedan dana, pa i duže, nakon što je upala izliječena.

Uzročnici upale grla

Najčešći uzročnici upale grla su virusi. Znatno rjeđi uzročnik su bakterije, među kojima posebno mjesto zauzima beta-hemolitički streptokok grupe A.

Liječenje upale grla

Liječenje upale grla ovisiti će o uzročniku. Budući da su najčešći uzročnici virusi, preporuča se liječenje preparatima koji će olakšati simptome (vidi Liječenje viroza). Antibiotik se u terapiji primjenjuje samo kada liječnik utvrdi da se radi o bakterijskoj infekciji. Tada je potrebno provesti antibiotsku terapiju adekvatnim antibiotikom i u dovoljno dugom trajanju.

VAŽNO: nemojte uzimati antibiotike na svoju ruku; javite se svom liječniku koji će procijeniti da li Vam je potreban antibiotik.

Sinusitis

Sinusitis je upala sluznice koja oblaže sinuse, a najčešće nastaje kao posljedica prehlade ili alergije. Najčešće je uzrokovan infekcijom virusima, rjeđe bakterijama. Upaljena, otečena sluznice te otežana ventilacija sinusa pogodna je za razvoj infekcije. Stoga je akutni sinusitis vrlo je česta bolest i može ga dobiti svaka odrasla osoba ili dijete s alergijom, prehladom, gripom ili bakterijskom infekcijom gornjih dišnih putova koje stvaraju preduvjete za razvoj ove bolesti.

Simptomi sinusitisa

Tipični simptomi akutnog sinusitisa su začepljen nos, curenje iz nosa, osjećaj pritiska i bol u području zahvaćenoga sinusa te može biti prisutna glavobolja, najčešće jutarnja, kao i povišena temperatura. Simptomi i mjesto najjačeg pritiska i boli variraju ovisno o tome koji je od sinusa najjače pogođen upalom. Tako se može javiti bol u uhu i u vratu, zubobolja, gubitak osjeta njuha, suzenje iz očiju. Od općih simptoma najčešće su izraženi umor i malaksalost. Sinusitis obično traje duže i uzrokuje više simptoma nego obična prehlada.

Liječenje sinusitisa

Akutni sinusitis uglavnom se liječi lijekovima koji olakšavaju simptome i smanjuju upalu. Preporučuje se uzimanje veće količine tekućine, primjena inhalacija i kapi za otčepljivanje nosa te lijekova za snižavanje temperature i ublažavanje bolova (vidi Liječenje viroza). Jedino sinusitis uzrokovan bakterijskom infekcijom potrebno je liječiti antibioticima koje će Vam propisati Vaš liječnik.

VAŽNO: nemojte uzimati antibiotike na svoju ruku; javite se svom liječniku koji će procijeniti da li Vam je potreban antibiotik.

Bronhitis

Bronhitis je upala sluznice dišnih cijevi (bronha). Najčešći uzrok akutnog bronhitisa su virusi, rjeđe bakterije. Uzročnici bronhitisa mogu biti brojne štetne tvari iz zraka, ispušni plinovi, dim cigarete, kao i prašina, vlaga, velike hladnoće i velike vrućine.

Simptomi bronhitisa

Prvi simptomi akutnog bronhitisa su kašalj i bol u prsima, praćeni povišenom temperaturom. Nakon toga bolovi se pojačavaju i šire na cijeli prsni koš, kašalj se pojačava, a disanje postaje malo otežano i ubrzano. Bronhalna sluznica je nadražena, povećava se količina sluzi koju luči bronhalna stjenka, što uzrokuje jak kašalj i obilnije iskašljavanje. Kod većine bolesnika simptomi, naročito kašalj, traju nekoliko tjedana.

Liječenje bronhitisa

Akutni bronhitis liječi se lijekovima koji olakšavaju simptome i smanjuju upalu. Preporučuje se uzimanje veće količine tekućine, primjena inhalacija i sredstava za olakšavanje iskašljavanja te lijekova za snižavanje temperature i ublažavanje bolova (vidi Liječenje viroza). U nekim slučajevima akutnog bronhitisa u liječenju se koristi antibiotik koji će Vam propisati liječnik, ako procijeni da se radi o bakterijskoj infekciji.

VAŽNO: nemojte uzimati antibiotike na svoju ruku; javite se svom liječniku koji će procijeniti da li Vam je potreban antibiotik.

Liječenje viroza

U liječenju viroza koriste se lijekovi i postupci koji ublažavaju simptome bolesti i skraćuju njihovo trajanje (tzv. simptomatska terapija). Općenito se preporuča mirovanje i konzumiranje veće količine tekućine tijekom trajanja simptoma bolesti, jer se time olakšava borba vlastitog imunološkog sustava protiv virusa. Kapi za otčepljivanje nosa ublažavaju hunjavicu, protuupalne pastile i sprejevi za grlo korisni su u liječenju grlobolje, kao i grgljanje antiseptičkih otopina ili pripravaka na bazi kadulje. Važno je napomenuti da se kapi za nos ne koriste više od nekoliko dana jer njihova duža primjena može imati suprotan učinak. Za ublažavanje kašlja uvriježeno je korištenje sirupa i tableta čiji odabir ovisi o prirodi kašlja (suhi ili produktivni), no najučinkovitije metode u liječenju kašlja su vlaženje zraka u prostoriji i uzimanje puno tekućine. Analgetici-antipiretici (lijekovi koji snižavaju tjelesnu temperaturu i ujedno ublažavaju bolove) kao što je paracetamol trebaju se uzimati samo ako je tjelesna temperatura 38°C ili viša, i/ili ako su prisutni bolovi u mišićima i zglobovima (često kod gripe), glavobolja ili druge vrste bolova.